Så sätter du upp en blogg på en egen domän!
Det finns ju en massa bra gratistjänster för bloggande som blogspot.com, wordpress.se, blogg.se etc. Men ofta kan det finnas en stor poäng med att ha en egen domän, med eget domännamn, och din blogg på den. (Som denna bloggen). Fördelarna är att du kan skapa bättre sökmotorvänliga adresser, ofta har större utrymme att ladda upp filer på, får ett bättre namn på bloggen etc.
Men hur gör man då? Är det dyrt?
Att sätta upp en blogg med wordpress som bloggsystem på en egen domän är väldigt enkelt, många webhotell erbjuder möjligheten till detta med 1-2-3 click system.
Jag föredrar själv Hostgator som via sitt system gör det väldigt enkelt att sätta upp en blogg med eget domännamn. Priset ligger på cirka 4 dollar per månad för det billigaste alternativet. Alltså cirka 30 kronor per månad. Suveränt! Dessutom tycker jag att hostgator är oslagbara vad gäller support och liknande.
Okej, men hur gör man då? Det hela är väldigt enkelt, du registrerar dig och väljer ett domännamn som kostar dig cirka 150kr/år. Du väljer vilken typ av webhotell du vill ha, billigaste är strax under 4 dollar per månad.
Efter några timmar eller max ett dygn finns ditt domännamn kopplat till ditt webhotell. (All info kommer till dig via mail, som dina valda inloggningsuppgifter etc.). När du fått dessa uppgifter loggar du in i det som kallas Cpanel, alltså din kontrollpanel hos hostgator. Där finns en rad smarta funktioner, du kan skapa subdomäner alltså underdomäner, fritt antal epostkonton etc. Men för att installera din blogg väljer du en funktion som heter “Fantastico de luxe” där kan du välja mellan olika verktyg. Du väljer WordPress och då kommer installationssidan upp. Rootkatalogen lämnar du tom om du vill ha WordPress direkt på din domän. Du väljer inloggningsuppgifter och klickar på install, vips är det klart. Mycket enkelt. Sedan kan du utveckla din wordpressblogg som du själv vill, med teman, med plugins, med inställningar.
Att jag valt att skriva om just hostgator beror på att jag nästan uteslutande använder mig av det själv. Supporten och hjälpen är fantastisk. Men flera andra leverantörer har enkla wordpress installationer med.
Så mitt tips är att kolla på hostgator och se vad de erbjuder!